THE STORY OF THE FALLINGWATER HOUSE

In het Bear Run natuurgebied staat het Fallingwater huis, dat door velen gezien wordt als het meesterwerk van Frank Lloyd Wright. De functionalistische stijl van het bouwwerk is geïnspireerd door het flora rijke natuurgebied en deed dienst als vakantie en weekend woning voor de familie Kaufmann.

 

Bear Run Landschap

Het Fallingwater huis is omringt door rotsen, water en bos. De rivier ‘Bear Run’ stroomt door het gelijknamige natuurgebied en zorgt voor een fraaie afwisseling in het flora rijke natuurgebied.

Waarbij zich onder het grondoppervlak diverse kleien, kolen en mineralen bevinden, bestaat de landvorming van het natuurgebied uit een variatie van steile hellingen en ravijnen met diverse hoogte en vochtigheid verschillen.

Het water van Bear Run heeft in de loop der eeuwen een grote invloed gehad op het land, en hiermee is het adembenemende landschap opgeleverd. Het gebied, de rotsen, het water en de flora en fauna waren dan ook de voornaamste inspiratiebron voor Frank Lloyd.

Het rijke landschap, opgemaakt uit een verscheidenheid aan planten en bomen, vormen tot de dag van vandaag een verbluffende omgeving met een fantastisch uitzicht vanuit de woning.

 

Familie Kaufmann

De welgestelde familie Kaufmann was rijk geworden met de Kaufman warenhuizen. De familie, woonachtig in Pittsburgh, wilde op hun geliefde perceel in Mill Run een woning bouwen. De woning zou voornamelijk dienstdoen als een vakantie en weekend woning voor de familie. Het Fallingwater huis hielp de familie te ontsnappen aan de drukte en luchtverontreiniging van Pittsburgh.

De keuze voor architect was voor de familie Kaufmann geen lastige keuze. De familie was namelijk gefascineerd door moderne kunst en vormgeving, waarbij hun zoon Edgar jr zeer geraakt was door het werk van Wright. Edgar jr zou later zelf in de leer gaan bij Wright.

Waarbij Frank Lloyd zich liet inspireren door het rijke natuurgebied, wist hij dat de familie veel liefde had voor de waterval op het perceel, en besloot om de waterval een belangrijke rol te laten spelen in het ontwerp van het huis.

 Zij aanzicht van het Fallingwater house door Frank Lloyd Wright

Fallingwater huis

Aan het Fallingwater huis is goed te zien dat Wright zich heeft laten inspireren door organische kleuren en materialen. Als het nu gaat over de natuursteen muren of het natuurlijke kleuren pallet. Het Fallingwater huis heeft zijn naam te danken aan het feit, dat de woning als het ware boven de waterval hangt. Ook is goed te zien dat het huis is aangepast op de rotsen. Hierdoor maken de rotsen volledig deel van het exclusieve ontwerp. Het Fallingwater huis wordt gedomineerd door horizontale en verticale lijnen, waarbij de dragende delen en de loopbrug gemaakt zijn van beton. Het Fallingwater huis oogt groots en imposant. Met zijn aanwezigheid zorgt de woning voor een fraai aanblik en versterkt als het ware het, door de familie geliefde, perceel.

Het natuurlijke kleurenpalet bestaat uit de kleuren gold leaf, oker en kersenrood, wat volgens Lloyd een onmisbare kleur is. Het kersenrood is dan ook overal in het ontwerp terug te vinden. Maar komt misschien wel het meest tot zijn recht in de belijning van de ramen, de raamkozijnen. Door de vele verticale ramen, kan men vanuit de woning genieten van het adembenemende natuurlandschap.

Wright werkte graag met organische materialen, dat is ook te zien aan de natuursteen muren. Waar deze ook constructief worden toegepast, zijn ze ook onmisbaar en bepalend in het ontwerp. De natuurstenen muren komen vrijwel in iedere ruimte terug en zorgen voor een natuurlijke en prettige sfeer in de woning. Het bijzondere aan het natuursteen dat is gebruikt, is dat het op locatie gedolven is.

Het huis is niet alleen over de waterval heen gebouwd, maar biedt de bewoners ook de mogelijkheid om te genieten van het natuurwater. Door het ‘buitenbad’, wat gevuld is met het water uit de rivier, roept het huis op om ook buiten te genieten. De woning combineert binnen en buiten. Er is een totale eenheid gecreëerd die direct overgaat in de natuur van Bear Run.

 

Het interieur

Lloyd hield echter niet op bij het exterieur en buigde zich ook over het interieur van de woning. Ook hier is de natuursteen een ware eye catcher. De royale woonkamer is voorzien van een indrukwekkende bank en vele bijzondere stoeltjes voorzien van de vaste kleurenpalet. Een unieke eigenschap van de woning is de, met glas overdekte, trap naar de waterval. De trap is toegankelijk vanuit de woonkamer. Naast dat de trap toegang tot het rivierwater biedt, zorgt het ook voor verkoeling in de woning.

De enorme woonkamer is in feite een ruimte zonder tussenmuren, maar ondanks dit is Wright er in geslaagd om meerdere sfeervolle plekken te creëren. Dit mede door de riante open haard, die deels op een rotsblok rust, en de vele horizontale planken van duurzaam hout.