THE STORY OF THE BALLPOINT PEN

Zoiets kinderlijks eenvoudigs als een pen, draagt een ontwerpproces van tientallen jaren met zich mee. Hoewel sommige een vulpen zien als een keuze van verfijnde smaak of een stijlvol statement, zagen anderen het als een onpraktische pen. Vulpennen konden gemakkelijk lekken of gaven inktstrepen. De pen moest verfijnd werden, dit bracht ons de balpen. Een gemakkelijke, goedkope en ingenieuze pen voor iedereen! Onderteken jij graag documenten, of denk je terug aan al die aantekeningen die je met jouw Bic Cristal hebt gemaakt? Dan is onze Ballpoint pen – patent poster echt iets voor jou!

 

De pen die geschiedenis schreef

Vulpennen, ze werden en worden nog steeds gezien als een stijlvol statement. Een object van verfijnde smaak of zelfs als verzamelobject. Voor iedereen die wel eens met een vulpen geschreven heeft, weet dat een vulpen als pen minder bruikbaar was. De inkt droogde langzaam en veegde je gemakkelijk uit, ook waren de penen berucht op het lekken van inkt.

De vulpen moest verfijnd worden, geen uitgesmeerde of lekkende inkt en makkelijker schrijven op een hard oppervlakte. Het ontwerp van de balpen duurde dan ook enkele tientallen jaren, met steeds kleine vernieuwingen. Al is het principe van een balpen ‘kinderlijk eenvoudig’. Dit is hetzelfde principe als wat gebruikt wordt in een deodorantroller. Een bal als pennen punt en zwaartekracht zorgde voor een constante gelijkmatige inktstroom. Ook voorkwam de bal dat de pen zou uitdrogen, wanneer hij niet gebruikt werd. Een balpen is eerder leeg dan uitgedroogd.

 

Een manschrijft met een balpen. Een design icoon die geschiedenis schreef.

De balpen, een pen voor de massa

Met een ontwerpproces van enkele tientallen jaren, was de balpen vrijwel perfect getimed. Zo gingen na 1950 verschillende fabrikanten met de pen aan de haal. Een van de meest bekende is misschien wel de Bic Cristal, met zijn hexagoon (zeshoekige) vorm. Hij ligt iedereen perfect in de hand en was uitermate goedkoop. Het is dan ook niet gek dat er in 2006 al meer dan 100 miljoen Cristal balpennen zijn verkocht.

Ook de Binc Brio heeft een ware verandering teweeggebracht. De pen werd in Afrika op de markt gezet als een moderne pen voor iedereen. En transformeerde hiermee zo waar de maatschappij. Nog nooit eerder was iedereen in staat om gemakkelijk en betaalbaar met elkaar te schrijven. Tot de komst van de Bic brio dit veranderde!