THE STORY OF THE ELECTRIC LAMP

Je haalt een schakelaar over en pats, de lamp brand. Licht is zoiets fundamenteels, wij zien het al van zelfsprekend. Het laat ons niet alleen zien in het donker. Nee licht doet zo veel meer dan enkel dat. Het geeft ons veiligheid in het verkeer en zet de toon op een duistere dag. Geef jouw kamer een extra lamp, zonder extra licht of stroom. Met onze unieke ‘Electric Lamp’ patent poster.

Zet jij het licht aan? 

Met een klik zet je het licht ‘even aan’? Het is voor ons nu zo vanzelfsprekend geworden, dat elke kamer eigen lampen heeft. Maar zo makkelijk ging dat in achttienhonderd niet, nee. De gloeilamp kent een hele geschiedenis. The Electric Lamp is eigenlijk ook niet aan een iemand toe te schrijven. Het is het resultaat van verschillende knappe koppen en het door ontwikkelen van ideeën. Toch is het veelal bekend geworden door Thomas Edison, de oprichter van General Electric Company en de ultieme bedenker van de gloeilamp. Edison heeft overigens meer dan 1400 patenten aangevraagd tijdens zijn loopbaan, en was voor lange tijd recordhouder.

Tegenwoordig heb je de keuze voor heel wat lampen. Witte lampen, koude blauwe lampen of ben toch liever een warme gele lamp? Is een kleurtje meer iets voor jou, ook dat is geen probleem. Inmiddels heeft de ledlamp de traditionele gloeilamp al lang ingehaald. Hier hield het niet op. Ledlampen gaven ons de mogelijkheid voor nog meer bijzondere licht ervaringen, zoals met slimme lampen. Toch begonnen we het vintage gevoel van een klassieke lamp te missen en kwamen er ledlampen die er uitzagen als een ouderwetse gloeilamp.

 

Licht een echte sfeermaker 

Een lamp doet zo veel meer dan alleen licht geven. Het licht is een ware sfeermaker. Denk maar eens aan het gezellige warme licht in de winkelstraten vlak voor kerst. Of het licht in een restaurant of club. Ook hier zet de verlichting de toon.

Maar ook de invloed van licht op het lichaam is te merken. Zo wordt het koude, blauwe licht avonds uit een scherm geminderd. Of wat te denken van een warme, donkere rode kleur. Begin je al te gapen? Dat is niet gek, want bij dit licht wordt het voor jou lichaam een stuk moeilijker om wakker te blijven.