THE STORY OF VENUS

“Would you like to make me a boat?” Met die vraag belde Apple oprichter Steve Jobs, de wereldberoemde Franse designer Philippe Starck.  Hun innige samenwerking, voorliefde voor moderne vormgeving en doorzettingsvermogen leidde tot de boot Venus. De superjacht van de familie Jobs. Helaas heeft Steve Jobs zelf het meesterwerk niet meer kunnen aanschouwen. Het is misschien wel dit meesterwerk dat een verbeelding van de visionair Steve Jobs is.

Zelf opzoek naar een super design jacht? Ontdek de Venus patent poster van ART02.

Een hobbyproject van Steve Jobs

Jaarlijks voert de familie Jobs met een jacht. Blijvend vroeg Steve Jobs zich af als hij niet zelf eens een jacht zou moeten laten maken. Waarna hij na veel wikken en wegen besloot dit project aan te gaan.

Maar hoe pak je het ontwerpen van een superjacht aan, het is immers wat anders dan het fraai vormgeven van gadgets. Hij was ervan overtuigd dat slecht één ontwerper zijn visie, samen met hem kon verwezenlijken: Philip Starck. De wereldberoemde Franse designer van de Alessi Juicy Salif citruspers.

 

Een visie van strakke lijnen en minimalistische vormgeving

Het was april 2007 toen ontwerper Philippe Starck afreisde naar het huis van Steve Jobs. Werkend aan de koffietafel werd al snel duidelijk dat dit geen alledaagse boot zou worden. Steve Jobs stond immers bekend om zijn voorliefde voor strakke lijnen, minimalisme en schone vormgeving. Het was een visionair die niet opgaf en geen genoegen nam met compromissen.

Dit zou resulteren in superjacht Venus. Een boot van 82 meter lang en geschikt om alle oceanen te bevaren. De boot is kenmerkend in zijn vormgeving van voornamelijk aluminium en glas. Een schip ontworpen door twee ‘madmans’ met een visie: een boot ontwierpen van ongekende kwaliteit. Zo werden de panelen in de controlekamer vervangen door zeven iMac’s. Zelfs alle zenders, antennes en communicatiesystemen werden voor het oog afgewerkt, met een behuizing op het dak. De vloeiend lijnen, strakke afwerking en contract leidde tot dit adembenemende superjacht.

Hoewel de boot in opdracht en samen door Steve Jobs is ontworpen, heeft hij helaas zelf het eindresultaat niet mogen aanschouwen. Vanwege zijn overlijden op 5 oktober 2011 aan de gevolgen van alvleesklierkanker.