THE STORY OF THE WASSILY B3 CHAIR

Op slechts 23-jarige leeftijd ontwierp Marcel Breuer -aan het Bauhaus- een stoel zo iconisch, dat het door velen gezien wordt als het belangrijkste meubelontwerp van de 20e eeuw. De Wassily stoel was de eerste stalen buisvormige stoel. Lovende reacties van onder anderen Wassily Kandinsky, publicaties in moderne magazines ontketende de moderne revolutie met stalen meubels binnenshuis als symbool van het modernisme.
Ontdek onze Wassily B3 stoel - lijntekening poster!

 

De fiets als inspiratie

Aan de Bauhaus kunstacademie, raakte Breuer geïnspireerd door zijn fiets. Hij vond het maar indrukwekkend: krachtig, licht en schijnbaar onverwoestbaar door zijn stalen buizen. Het is de vorm van zijn fiets, en dan bovenal zijn stuur, waardoor hij geïnspireerd raakt om de iconische stoel te ontwerpen.

 

Want waarom konden hier geen meubels van gemaakt worden? De sterke stalen buizen konden gebogen worden, bleven functioneel en waren geschikt voor grote productie. Breuer begon te sleutelen aan het prototype van zijn iconische B3 stoel.

 Zijkant van de iconische B3 Wassily stoel van Marcel Breure

Wassily B3, een waar icoon

De stoel is misschien wel een van de bekendste ontwerpen van het Bauhaus gedachtengoed. Waarin functionaliteit, toegankelijkheid en eenvoud de belangrijkste punten waren. De Wassily stoel is zo iconisch dat hij door velen gezien wordt al het belangrijkste meubelontwerp van de 20e eeuw. Lovende reacties in moderne magazines ondertekende de moderne revolutie met de B3 stoel als symbool.

 

Dit was de eerste stoel gemaakt van stalen buizen. De B3 stoel werd in delen gebogen en ontbrak aan laspunten. Het leek haast alsof de ruimte vrij kon stromen. Dit werd versterkt door de glanzende metalen buizen. Het geheel werd bij elkaar gehouden door zichtbare schroeven en moeren. Mede hierdoor leek alsof het een waar industrieel object was, terwijl de meubels met buizen in kleine oplagen met de hand werd geproduceerd.