THE STORY OF THE FOUNTAIN PEN

Velen van ons leerde in groep 3 schrijven met een ‘Lamy abc’ vulpen. Hiermee was ‘het echte schrijven begonnen’. Helaas kende de vulpen ook een probleem, hij lekte inkt. Het is dan ook niet gek dat de pen vandaag de dag minder gebruikt wordt. Zo groeide de vulpen uit tot een waar verzamelobject, een uiting van verfijnde smaak en klasse. Denk je met weemoed terug aan de kramp van het schrijven? De schrijf lessen van juf Celine? Of ben jij een echte pennen verzamelaar? Dan is de ‘fountain pen’ patent poster van ART02 er één voor jou! De poster zou niet misstaan in een studeerkamer, jouw werkplek of bij jouw verzameling pennen! Ontdek het verhaal achter onze fountain pen patent poster.

Schrijven in een tijd voor de vulpen

Voor velen van ons was het een hele eer, het verkrijgen van je eerste vulpen. Je leerde op de basisschool in groep 3 schrijven met jouw ‘Lamy abc’ vulpen. Hiermee was voor jou het echte schrijven begonnen.

Hoe anders was dat voor de komst van de vulpen. Toen werd er geschreven met een (voor ons) bijzonder pen. Hierbij drukte je een stalen punt in een potje met inkt, een ‘dippen’. Zo had je net genoeg inkt voor een aantal woorden, voor je weer moest dippen. Niet heel praktisch dus.

 

Lekkend inkt, het schrijven met de eerste vulpennen

Een vulpen werkte heel anders. In plaats van de pen steeds in een potje inkt te dippen, zat er voor het eerst inktvulling aan de binnenkant van de pen. Zo kon je gemakkelijker meer en mooier schrijven. Helaas kwam er wel een nieuw probleem, de inkt ging lekkend. De inkt zat eigenlijk in alleen een holle buis en de vulpen sloot niet goed op elkaar aan.

De ontwikkeling van de vulpen stond niet stil. Door nieuwe technieken en productiemethode werd het lekken van inkt een stuk lastiger. De pen werd van hogere kwaliteit en sloot beter op elkaar aan. Helaas bleef het lekken van inkt altijd een probleem, zoals iedereen die met een vulpen heeft geschreven zou bekennen. De vulpen zou uitgroeien tot een pen voor iedereen en door breken bij het grote publiek. Later zou de pen concurrentie krijgen van de Balpen, een betrouwbaardere pen die niet lekte.

Door het grote gebruik van de balpen en computer, word er steeds minder gebruikgemaakt van vulpennen. Zo groeide de pen uit tot een symbool van verfijnde smaak en een waar verzamelobject.